Historia ja yhteistyökumppanit

Nykyisin rannassa sijaitsevan talon paikalla on ennen seissyt mahtava Emäsalon Kartano. Emäsalon Kartanoon liittyy paljon historiaa.
Tarina kertoo, että Venäjän vallan aikana 1900-luvun alussa oli Emäsalon Kartanoon, joka oli silloin vapaaherrattaren Fanny von Bornin omistuksessa, toimitettu painokoneet.  Lentolehtisiä Venäjän hallintojärjestelmää vastaan alettiin painaa salaa 1902, ja toiminta jatkui yli vuoden. Tarinan mukaan painokoneiden mekaaninen sekä tasainen ääni herätti huomiota erityisesti kartanon työntekijöiden keskuudessa. Jatkuvaa ääntä selitettiin vapaaherrattaren vaatemankelina. Kylän asukkaat kuulemma ihmettelivät sitä, miksi rouvan vaatteita mankeloidaan yötä päivää.  Myös lehtisien kuljetus pois kartanon mailta oli hankalaa. Talvisin menivät naiset junalla lehdet hameen alla ja kesäisin matkustettiin veneellä monta päivää Helsinkiin.

Tsaarin hallinnossa oli saatu myös vihiä oudoista äänistä ja toiminnasta Emäsalon Kartanossa. Vapaaherrattaren asunto Helsingissä ratsattiin, mutta koska mitään todisteita kansallismielisestä toiminnasta ei löytynyt, jättivät sotilaat Emäsalon kartanon ja sen omistajan rauhaan.

Selvää oli kuitenkin, ettei lentolehtisten painaminen ollut enää mahdollista. Kaikki todisteet painotyöstä tuhottiin vain yhdessä yössä. Painokoneen suurimmat osat piilotettiin kartanon läheisyydessä sijaitsevan ladon lattian alle. Erittäin ankarasta talvesta johtuen maa oli yhä roudassa eikä painokoneen osia siitä syystä voitu haudata. Kaikki valmiit lehtiset poltettiin välittömästi.

Ongelmaksi kuitenkin muodostui tuulen mukaansa tempaavat osittain palaneet lehtiset, joita jouduttiin etsimään ja tuhoamaan pitkin kartanon maita. Vapaaherrattaren perhe sekä kartanon voudin perheen kesken solmittiin vaitiololupaus, joka pätisi ainakin 50 vuotta. Painoväen viimeiseksi työksi jäi kevään saapuessa painokoneen osien lopullinen hävittäminen hautaamalla osa maahan ja upottamalla loput Emäsalon Kartanon viereiseen Byvikenin lahteen.

Nykyisen Seikkailulaakson omistajan isoisoäiti Margit Boxström on kertonut, kuinka hän on palvellut taloudenhoitajana muun muassa Presidentti Svinhufvudia sekä silloista marsalkka Mannerheimiä Emäsalon Kartanossa 1930-luvulla. Nämä Suomen suuret virkamiehet ovat tulleet Emäsalon Kartanoon todennäköisesti siksi, että vapaaherratar Fannyn veljenpoika Ernst von Born oli Suomen sisäasiainministeri, oikeusministeri ja vt. pääministeri 1930- ja 1940-luvulla.

Emäsalosta kotoisin oleva Porvoon Kukkatalon perustaja Gunnar Bäck osti Emäsalon Kartanon 1975. Alkuperäinen huonokuntoinen kartano purettiin ja sen tilalle rakennettiin perheelle koti. Talon rakentamiseen liittyvien kaivaustöiden yhteydessä löydettiin osa piilotetuista painokoneen osista.  1996

Bäck rakennutti vielä Emäsalo Tourist Centerin, joka valmistui 1997. Tourist Centerin toiminta-ajatus oli tarjota matkailijoille majoitus sekä ravintolapalveluita. Nykyisiin päärakennuksiin rakennettiin majoitushuoneita, mutta ravintolatilat eivät ehtineet koskaan valmistua. Tourist Centerin toiminta jatkui aina vuoteen 2002, jolloin Seikkailulaakso Oy osti Emäsalon kartanon maat ja rakennukset.

Seikkailulaakso - Emäsalontie 152 - FI-06950 EMÄSALO

© Seikkailulaakso | web Davas